Top Banner
Liverpool houdt stand bij City ------------- Djokovic volgt Murray met afmelding ------------- Feyenoord neemt lastige horde in Friesland ------------- Barça klopt gedecimeerd Valencia ------------- LSO uitslagen 19 maart 2017
facebook twitter linkedin googleplus rss
SMEsport banner 205x647
zondag, 09 oktober 2016 12:43

Tjon En Fa verovert historisch zilver Pan-Am-kampioenschappen

Geschreven door 
Beoordeel dit item
(0 stemmen)
Jair Tjon En Fa Jair Tjon En Fa

Hij ging voor goud, maar moest genoegen nemen met zilver. Echter, zijn prestatie is er één van historische omvang: Jaïr Tjon En Fa werd zaterdagavond de eerste Surinamer die een medaille won op de Pan-Amerikaanse wielrenkampioenschappen op de baan.

"Supertrots!" is de eerste reactie van moeder Deborah, zijn grootste fan. "Zilver op de sprint is gigantisch", looft goede vriend Earl van Wilgen hem. "Je hebt gereden tegen een renner van wereldklasse."

De 22-jarige Tjon En Fa liet na afloop van zijn race in Velódromo Bicentenario in Mexico telefonisch aan zijn moeder weten dat hij "op" was. In twee ronden had hij kort daarvoor zijn meerdere moeten erkennen in de Colombiaan Fabián Puerta. "Hij was gewoon sterker", gaf Tjon En Fa toe.

In de halve finale had de Surinamer Puerta's landgenoot Santiago Ramirez verslagen. Ook Ramirez is geen kleine jongen. Immers, hij veroverde eerder goud op de indviduele tijdrit. Samen hielpen de twee Colombianen hun land ook aan het kampioenschap op het onderdeel teamsprint.

Ramirez won uiteindelijk de bronzen medaille. In de strijd om de derde plek versloeg hij de Trinidadiaan Kwesi Browne in drie races.

Tjon En Fa, die zich zaterdag in de kwartfinale had ontdaan van de Argentijn Pablo Perruchoud, doet zondag nog mee aan de keirin. In Aguascalientes, Mexico heeft hij in elk geval laten merken dat zijn optreden een week geleden in Canada geen toeval was. Toen won hij zowel op de 200 meter sprint als de keirin de hoofdprijs.

Bron: DWT (Terence Oosterwolde)

Lees 179 keer
Marsosur