Top Banner
Liverpool houdt stand bij City ------------- Djokovic volgt Murray met afmelding ------------- Feyenoord neemt lastige horde in Friesland ------------- Barça klopt gedecimeerd Valencia ------------- LSO uitslagen 19 maart 2017
facebook twitter linkedin googleplus rss
SMEsport banner 205x647
maandag, 15 augustus 2016 17:20

Sumgong wint Olympisch marathon in Rio

Geschreven door 
Beoordeel dit item
(0 stemmen)
Jemima Sumgong Jemima Sumgong

Jemima Sumgong pakte de olympisch titel op de marathon. De Keniaanse liep op 1,5 km van de finish weg bij Eunice Kirwa uit Bahrein. Wereldkampioene Mara Dibaba uit Ethiopië moest na 39 km bij het duo lossen en pakte het brons.

Al na 5 km scheidde een groep met alle, overwegend Afrikaanse, toppers, zich af van de rest. Andrea Deelstra probeerde het gat nog te overbruggen, maar na 15 km bedroeg dat al anderhalve minuut. Halverwege (1.12.46) dunde de kopgroep uit na een demarrage van Mazoeronak. De Wit-Russin bleef het tempo bepalen en na 30 km zaten nog zes atletes in haar spoor: Sumgong, Kirwa, Dibaba,Rose Chelimo Tirfi Tsegaye en Shalane Flanagan.

Na een tussensprint van Kirwa na 36 km leek het podium vast te staan. De in Kenia geboren maar voor Bahrein lopende atlete kreeg Sumgong en Dibaba met zich mee, maar zag de rest passen. Dibaba,die met zege in de voetsporen zou treden van landgenote Tiki Gelana, haakte heuvel-op als eerste af.Kirwa kon even later de demarrage van Sumgong, die dit jaar de marathon van Londen al won, niet meer beantwoorden. Kirwa finishte op 0.09,  Dibaba op 0.26.  Sumgong is de eerste Keniaanse winnampische marathon.

Ned. Correspondent Kajee

Copyright © 2016 SMEsport. Bij overname bronvermelding verplicht!

Lees 201 keer
Marsosur