Top Banner
Liverpool houdt stand bij City ------------- Djokovic volgt Murray met afmelding ------------- Feyenoord neemt lastige horde in Friesland ------------- Barça klopt gedecimeerd Valencia ------------- LSO uitslagen 19 maart 2017
facebook twitter linkedin googleplus rss
SMEsport banner 205x647
maandag, 16 januari 2017 06:42

Magnus Carlsen begint op stoom te komen in Tata- schaaktoernooi

Geschreven door 
Beoordeel dit item
(0 stemmen)
Magnus Carlsen Magnus Carlsen

Na zijn remise in de openingsronde van het Tata-toernooi is Magnus Carlsen echt op volle toeren gekomen. De wereldkampioen won met wit van de Pool Radoslaw Wojtaszek in een partij waar de vonken van af spatten. Aan kop gaat hij echter niet.

Op de eerste plaats staat de Oekraïner Pavel Eljanov, die voor de tweede achtereenvolgende keer het volle punt pakte. Zijn slachtoffer was zondag Loek van Wely, die bij gelijke stelling in tijdnood afschuwelijk blunderde. "Ik heb mazzel gehad",zei Eljanov."Rond de 30ste zet besloot ik een valletje te zetten en Loek trapte er in. Hij vocht nog tien zetten door, maar gaf toen op". Carlsen bediende zich in zijn duel met Wojtaszek van dezelfde variant als waarmee z'n ex-uitdager Sergej Karjakin de ronde tevoren tegen Anish Giri niet verder was gekomen dan remise.

"Ja, de Najdorf met 6 a3 leek me wel wat maar dan in combinatie met 7 Pf5 ipv 7 Pf3, wat Sergej speelde", zei Carlsen. "Wojtaszek verdedigde zich lang goed maar raakte tenslotte de draad kwijt. Met 26 ..Ta6 ging het mis. Hij was toen al in tijdnood",aldus Carlsen. Ook de derde winstpartij ontstond door een blunder. Harikrisjna profiteerde van een ramp-zalige fout van zijn landgenoot Adhiban,die in gelijke stand op zet 39 zijn koning lelijk op de tocht zette.

De overige Master-partijen eindigden betrekkelijk snel in puntendeling, met uitzondering van het duel tussen Anish Giri en Wesley So, waarin een Grunfeld tot op het bot werd uitge-vochten aleer de heren vrede sloten. De Oostentrijkse GM Markus Ragger nam dankzij een zege met zwart op Tingjie Lei uit China de leiding in de op een na hoogste afdeling van het toernooi, de zogeheten 'Challengers'. Hij moest hard werken voor zijn overwinning. De Chinese gaf het pas na 84 zetten op. Jorden van Foreest, de Nederlandse kampioen, ging in de tweede ronde met zwart ten onder tegen de wereldkampioen bij de jeugd, Jeffery Xiong uit de VS.

Stand na twee ronden: 1. Eljanov: 2, 2. Carlsen, Harikrisjna: 1,5, 4. Aronian, So, Giri, Wei, Andrejkin, Nepomniasjtsji, Karjakin: 1.

Ned. Correspondent Kajee

Copyright © 2017 SMEsport. Bij overname bronvermelding verplicht!

Lees 52 keer
Marsosur