Top Banner
Liverpool houdt stand bij City ------------- Djokovic volgt Murray met afmelding ------------- Feyenoord neemt lastige horde in Friesland ------------- Barça klopt gedecimeerd Valencia ------------- LSO uitslagen 19 maart 2017
facebook twitter linkedin googleplus rss
SMEsport banner 205x647
woensdag, 18 januari 2017 08:33

Eljanov blijft koploper in Tata Steel Schaaktoernooi

Geschreven door 
Beoordeel dit item
(0 stemmen)
Pavel Eljanov Pavel Eljanov

Pavel Eljanov heeft ook in de 4e ronde van het Tata-toernooi de leiding in het Masters-klassement behouden. Met zwart won hij in een Dame-Indiër zonder veel moeite van GM Adhiban. "Fluitje van een cent", vond Eljanov na afloop met een glimlach.

"Mijn stelling was al beter toen mijn tegenstander in tijdnood de kluts geheel kwijtraakte. Het eindspel was een waar genoegen". De groep achtervolgers werd behoorlijk uitgedund. Met de rustdag voor de boeg zijn het nu alleen nog Magnus Carlsen en Wesley So die de Oekraïner op de hielen zitten.Carlsen won dinsdag met wit van Wei Yi.So versloeg met zwart. Van Wely miste in tijdnood een kans om So's initiatief in een Reti ongedaan te maken.31 b3 was fout. Na 31 Txd3 exd3 en nu niet 32 Td1 c4 en zwart wint, maar 32 Tc1 b6 33 Tc3 en de zwarte vrijpion gaat in de doos. Na zijn misser vocht Van Wely voor een verloren zaak.

Wei gaf in een loperspel aanvankelijk goed weerwerk tegen de wereldkampioen maar verbruikte er te veel tijd voor. "Zijn 18 ..exd4 was onnodig, een cadeau eigenlijk", zei Carlsen naderhand. "Ik kwam er door in het voordeel. Dat neemt niet weg dat het daarna verrassend snel met hem was gedaan. Ik stond ervan te kijken hoe mijn tegenstanders stelling totaal ineen stortte". Ook in het duel tussen Anish Giri en Dmitri Andrejkin speelde tijdnood een beslissende rol. Giri had in een Schotse partij de zege binnen handbereik, maar miste onder druk van de klok op zet 37 de winnende voortzetting en moest vier zetten later in remise berusten.

Stand na vier ronden: 1. Eljanov: 3,5, 2. Carlsen, So: 3, 4. Karjakin, Harikrishna: 2,5, 6. Aronian, Giri, Andrejkin, Wei: 2.

Ned. Correspondent Kajee

Copyright © 2017 SMEsport. Bij overname bronvermelding verplicht!

Lees 46 keer
Marsosur