Top Banner
FC Sporting Unity wint met minimale score van Ghost ------------- Wild naar playoffs, Sharks zetten dramatische reeks voort ------------- Kwartfinalisten SVB Bekercompetitie bekend ------------- Valverde laat zien wie de beste is ------------- SZVB In- en overschrijvingen competitiejaar 2017
facebook twitter linkedin googleplus rss
SMEsport banner 205x647
vrijdag, 20 januari 2017 06:35

Wesley So pakt de leiding in Tata Steel Chest Tournament

Geschreven door 
Beoordeel dit item
(0 stemmen)
Wesley So Wesley So

Wesley So gaat na de viere ronde van het Tata-toernooi, die gespeeld werd in de Rotterdamse Kuip, alleen aan kop in Masters-klassement. So had in een Engelse partij aan 38 zetten genoeg om de Indiase GM Harikrishna op de knieën te dwingen.

"Ik dank God voor de kracht die hij mij heeft gegeven om deze partij te winnen. Ik had deze zege niet verwacht. Het is voor het eerst dat ik alleen op kop ga" zei So na de ronde die Giovanni van Bronckhorst had geopend met de kreet: "Geen woorden maar schaken!"

Pavel Eljanov,de Oekrainse GM die de eerste vier ronden het klassement had aangevoerd, beet donderdag in het stof na 37 zetten met wit in een Catalaanse partij tegen Levon Aronian uit Armenië. "Erg trots ben ik niet, na vier remises eindelijk een winstpartij", zei Aronian. "Maar ik klaag niet. Als ik maar win. Wat de partij aangaat kan ik zeggen dat Pavel het goed deed tot 25 Tc4. Als hij 25 Lf1 had gedaan, was het remise geweest. Nu niet".

Wereldkampioen Magnus Carlsen nam met zwart genoegen met een remise tegen de Rus Ian Nepomniasjtsji in een Engelse partij van 28 zetten. "Ik dacht dat er meer in zat", zei Nepo'. "Maar het werd een toreneindspel van drie tegen vier".

Anish Giri kreeg in een Caro-Kann met zwart de kans om na vier remises nu eens een keer te winnen maar hij liet een veelbelovende stelling na 43 zetten opnieuw in gelijkspel verzanden. De tweede Nederlander in het toernooi, Loek van Wely, verging het nog slechter. Hij verloor met zwart een Pirc tegen de Pool Radoslav Wojtaszek en staat nu met een halfje moederziel alleen laatste.

De Indiase GM Adhiban speelde voor het eerst van zijn leven Frans en behaalde daarmee een verrassende zege op Sergej Karjakin. De ex-WK-uitdager sloeg enkele zetten voor de tijdcontrole in een al wat mindere stelling een lelijke flater en gaf zich terstond gewonnen.

Stand na vijf ronden: 1. So: 4, 2. Carlsen, Eljanov: 3,5, 4. Aronian: 3, 5. Giri, Harikrishna, Wei, Andrejkin, Wojtaszek, Karjakin: 2,5.

Ned. Correspondent Kajee

Copyright © 2017 SMEsport. Bij overname bronvermelding verplicht!

Lees 44 keer
Marsosur