Top Banner
FC Sporting Unity wint met minimale score van Ghost ------------- Wild naar playoffs, Sharks zetten dramatische reeks voort ------------- Kwartfinalisten SVB Bekercompetitie bekend ------------- Valverde laat zien wie de beste is ------------- SZVB In- en overschrijvingen competitiejaar 2017
facebook twitter linkedin googleplus rss
SMEsport banner 205x647
zondag, 22 januari 2017 19:18

Giri lijdt eerste nederlaag op Tata Steel Chess Tournament

Geschreven door 
Beoordeel dit item
(0 stemmen)
Anish Giri Anish Giri

Anish Giri heeft zondag zijn eerste nederlaag moeten incasseren bij Tata Steel Chess in Wijk aan Zee. De 22-jarige Nederlander gaf in zijn partij in de achtste ronde tegen de Armeniër Levon Aronian na 43 zetten op.

Giri blijft door de nederlaag op vier punten staan en zag de top van het veld verder weglopen. Aronian passeert de Nederlander en heeft 4,5 punt. Lijstaanvoerder Wesley So en de Rus Sergej Karyakin deelden al na 22 zetten het punt. De Amerikaan staat daardoor op 5,5 punt en Karjakin op 4,5.

De Hongaarse GM Richard Rapport heeft zondag in de achtste ronde van het Tata toernooi wereldkampioen Magnus Carlsen verslagen. Het was de eerste keer van zijn leven dat Rapport het tegen Carlsen op mocht nemen en het was (met wit, in een Reti) meteen raak. Hij kwam met gelijk spel uit de opening, stond na een zet of 20 al wat beter en sloeg toe toen Carlsen op winst meende te kunnen spelen. De wereldkampioen moest een stuk geven, speelde daarna nog 5 zetten door, maar gaf zich toen gewonnen."Dit had ik niet durven verwachten", zei Rapport na zijn zege, "gezien de stelling en zeker gezien mijn vorm in dit toernooi".

"Carlsen ging te ver,toen hij met 21 ..d4 en 22 ..d3 door wilde stoten", aldus Rapport. Toen verslaggevers hem vroegen of deze partij bewees dat Anish Giri hem in 'After Magnus' terecht als wereldtitel-kandidaat had afgeschilderd zei hij:"Nee, dit bewijst alleen maar dat Magnus vandaag zijn dag niet had".

Wesley So bleef aan kop na een tamme remise met zwart tegen Sergej Karjakin. In een damepionspel werd na 22 zetten vrede gesloten -nog voor de partij echt op gang was gekomen. Pavel Eljanov en Radoslaw Wojtaszek vlogen elkaar wel in de haren, maar hun Najdorf was ook na 46 zetten nog geheel in evenwicht:remise. Winst was er voor Adhiban uit India die zich met wit in een Weense partij een weg offerde door Dmitri Andrejkins stelling en het eindspel met een kleine kwaliteit meer bekwaam afrondde.

Stand na acht ronden: 1. So: 5,5, 2. Eljanov, Wei: 5, 4. Aronian, Carlsen, Adhiban, Karjakin: 4,5.

Ned. Correspondent Kajee

Copyright © 2017 SMEsport. Bij overname bronvermelding verplicht!

Lees 71 keer
Marsosur