Top Banner
Chavella Lee pakt knappe overwinning in New York ------------- Sharapova boekt in Tianjin eerste toernooizege sinds dopingschorsing ------------- Federer maatje te groot voor Nadal in finale ------------- Ronaldo bezorgt Real zege met eerste competitietreffer ------------- Alexander Shvartsman wereldkampioen dammen
facebook twitter linkedin googleplus rss
SMEsport banner 205x647
zondag, 06 augustus 2017 15:30

Oranjevrouwen Europees kampioen

Geschreven door 
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

De Oranjevrouwen zijn voor het eerst in de geschiedenis Europees kampioen geworden. In de weerzinwekkende finale in Enschede werd Denemarken met 4-2 verslagen. Nederland stond voor het eerst in de finale van een eindtoernooi.

Voorheen was de halvefinaleplaats op het EK 2009 in Finland de beste prestatie van de voetbalsters. Duitsland won de laatste zes EK's, maar werd op dit toernooi in de kwartfinale uitgeschakeld door Denemarken, dat nog nooit een grote titel in de wacht wist te slepen.

De finale in de Grolsch Veste begon spectaculair. Nadia Nadim benutte al in de zesde minuut een strafschop voor Denemarken. Dankzij treffers van Vivianne Miedema en Lieke Martens stond Oranje na een half uur met 2-1 voor, maar Pernille Harder tekende vervolgens voor de Deense gelijkmaker. Vroeg in de tweede helft bracht Sherida Spitse Ora uit een vrije trap Nederland opnieuw aan de leiding. Miedema besliste de finale kort voor tijd met haar tweede van de avond: 4-2.

Oranje kende een slechte start want na iets meer dan vijf minuten ging de bal op de strafschopstip. Met een onhandige en onnodige overtreding vloerde Kika Van Es haar tegenstander Sanne Troelsgaard. Nadim gaf de Nederlandse keeper Sari van Veenendaal vanaf elf meter geen kans en schoot de 0-1 binnen. Oranje antwoordde binnen enkele minuten met de gelijkmaker. De snelle Shanice van de Sanden sprintte op de rechterflank haar bewaker Cecilie Sandvej eruit en gaf laag voor op Miedema, die met een simpele intikker voor de 1-1 zorgde.

Van de Sande bleef een plaag voor de Deense defensie, maar Martens slaagde er niet in om een gevaarlijke voorzet van de rechtsbuiten te benutten. Martens had even later wel succes van afstand. Met haar mindere linkerbeen passeerde ze de Deense doelvrouw Stina Lykke Petersen in de benedenhoek: 2-1.

Van Veenendaal voorkwam daarna dat Nadim voor de tweede keer kon scoren. Harder tekende in de 33e minuut wel voor de 2-2. De aanvoerder vertrok bij een lange bal van eigen helft en ontsnapte zo aan buitenspel. Ze dribbelde naar binnen en verschalkte Van Veenendaal in de korte hoek.

Spitse zette Oranje kort voor rust opnieuw op voorsprong. Ze schoof een vrije trap van ruim twintig meter in de benedenhoek. Petersen stond aan de grond genageld. Na een uur spelen had Miedema voor de 4-2 moeten zorgen, maar ze volleerde van dichtbij hard op de keeper. Kort daarop schoot Katrine Veje in kansrijke positie net naast het doel van Van Veenendaal.

Bij een Deense hoekschop miste invaller Frederikke Thögersen een mooie schietkans. Vijf minuten voor tijd verdween een volley van Troelsgaard slecht centimeters naast het Nederlandse doel. In de slotfase slaagde Denemarken er niet in een echt slotoffensief te ontketenen. Oranje counterde via Miedema alsnog naar de 4-2. De Drentse spits kapte zich goed vrij in het strafschopgebied en schoot raak in de korte hoek.

Ned. Correspondent Kajee

Copyright © 2017 SMEsport. Bij overname bronvermelding verplicht!

Lees 111 keer

SVB Eerste Divisie

# Team MP W D L Pnt F A
1 Inter Moengotapoe              
2 Leo Victor              
3 WBC              
4 Robinhood              
5 Nishan 42              
6 Transvaal              
7 Botopasie              
8 Voorwaarts              
9 PVV              
10 West United              
11 Notch              
12 SNL              

SVB Tweede Divisie

# Team MP W D L Pnt F A
1 Broki              
2 Deva Boys              
3 ACoconut              
4 Santos              
5 Slee Jr.              
6 Tahiti              
7 Flora              
8 KD              
9 Happy Boys              
10 Jong Aurora