Top Banner
Liverpool houdt stand bij City ------------- Djokovic volgt Murray met afmelding ------------- Feyenoord neemt lastige horde in Friesland ------------- Barça klopt gedecimeerd Valencia ------------- LSO uitslagen 19 maart 2017
facebook twitter linkedin googleplus rss
SMEsport banner 205x647
zaterdag, 27 augustus 2016 15:45

Quintana verovert rode trui in Vuelta, Rus Lagutin wint zware bergrit

Geschreven door 
Beoordeel dit item
(0 stemmen)
Nairo Quintana Nairo Quintana

Nairo Quintana heeft zaterdag in de achtste Vuelta-etappe een geslaagde greep naar de leiderstrui in de Ronde van Spanje gedaan. De Colombiaan deed in de slotkilometers van de zware slotklim een geslaagde aanval. Sergey Lagutin won de bergrit. 

De 35-jarige Lagutin sprong in de laatste meters naar de top van de Alto de la Camperona weg bij zijn medevluchters Axel Domont en Perrig Quéméneur. De Rus boekte de eerste grote zege uit zijn loopbaan. Achter de groep met koplopers streden de klassementsrenners om de rode trui. Leider Darwin Atapuma moest halverwege de slotklim al afhaken. Quintana sprong vlak voor de finish weg bij de overige favorieten en zijn voorsprong op Alejandro Valverde en Chris Froome was groot genoeg om de rode trui van Atapuma over te nemen.

De Colombiaan moest veel tijd toegeven en zakte naar de zesde plaats in het klassement. De 183,9 kilometer lange rit van Villalpando naar La Camperona was de eerste van vier opeenvolgende zware bergetappes in de Vuelta. Een kopgroep van elf renners kreeg de zege van het peloton en fietste een ruime voorsprong bij elkaar.

Met een voorsprong van negen minuten begonnen de koplopers aan de zware slotklim, die stijgingspercentages van meer dan 20 procent kende. Jhonatan Restrepo was de eerste renner uit de kopgroep die aanval. De Colombiaan blies zichzelf echter op en werd voorbij gereden door onder meer Lagutin, Domont en Quéméneur. Lagutin demarreerde een paar honderd meter voor de finish en kwam solo over de streep.

In het peloton kon Atapuma het tempo al snel niet meer bijbenen. De renner van BMC verloor uiteindelijk meer dan twee minuten op Quintana. De Colombiaan van Movistar plaatste vlak voor de finish een aanval en aanvankelijk kon alleen Chris Froome volgen. Maar ook de Britse Tourwinnaar moest Quintana laten gaan. Op de streep had hij meer dan een halve minuut voorsprong op Alberto Contador, Froome en Valverde en dat was voldoende om de rode trui te pakken.

Uitslag (181,5 km):               
1. Sergej Lagoetin,Rus,Kat: 4.09.30
2. Axel Domont,Fra,AG2: +0.10
3. Perrig Quémeneur,Fra,Dir: +0.17
4. Mattia Cattaneo,Ita,Lam: +0.24
5. Pieter Serry,Bel,Etx : +0.40
6. J.Janse v.Rensburg,ZAf,Dim: +0.55

Klassement na achtste rit:        
1. Nairo Quintana,Col,Mov: 29.55.54
2. Alejandro Valverde,Spa,Mov:  +0.19
3. Chris Froome,GB,Sky: +0.27
4. Esteban Chaves,Col,Ori: +0.57
5. Leopold König,Tsj,Sky: +1.16
6. Darwin Atapuma,Col,BMC: +1.36

Ned. Correspondent Kajee

Copyright © 2016 SMEsport. Bij overname bronvermelding verplicht!

Lees 122 keer
Marsosur