Top Banner
Chavella Lee pakt knappe overwinning in New York ------------- Sharapova boekt in Tianjin eerste toernooizege sinds dopingschorsing ------------- Federer maatje te groot voor Nadal in finale ------------- Ronaldo bezorgt Real zege met eerste competitietreffer ------------- Alexander Shvartsman wereldkampioen dammen
facebook twitter linkedin googleplus rss
SMEsport banner 205x647
woensdag, 26 juli 2017 23:55

Vishant "Superman" Poeran maakt comeback met prestigieus record

Geschreven door 
Beoordeel dit item
(0 stemmen)
Vishant "Superman" Poeran Vishant "Superman" Poeran

Powerlifter Vishant "Superman" Poeran en voormalig nationaal best lifter van Suriname heeft tijdens de jongste Powerlifting kampioenschappen van de Surinaamse Bodybuilding en Weightlifting Bond (SBWB) een fenomenale comeback gemaakt.

In de Heren Lightgewichtklasse tot 70 kg wist de 59.3 kg zwaarwegende Vishant maar liefst 240 kg, viermaal zijn eigen lichaamsgewicht, op het onderdeel Deadlift te tillen en vestigde hij hiermee een prestigieus nationaal record. Hiermee is de recordhouder ook de eerste Surinamer die tijdens de nationale kampioenschappen deze mijlpaal bereikt heeft. 

Bij de onderdelen Squat en Bench-press behaalde deze Power Gym atleet sprekende cijfers en verbrak hij ook daar de nationale records. Op het onderdeel Squat was "Superman" goed voor 165 kg en bij het onderdeel Bench-press 115 kg. Vishant heeft op dit moment maar liefst vijf records op zijn naam staan in twee verschillende klassen, is driemaal nationaal kampioen, tweemaal best lifter en eenmaal best deadlifter.

De wedstrijd startte volgens Vishant heel moeilijk voor hem. Na een jaar gemist te hebben, vanwege een blessure en persoonlijke omstandigheden, was de druk aan het begin onweerstaanbaar. Zo heeft hij bij zijn eerste en tweede Squat beurt zonder belt ge-squat, welke tijdens training foutloos gebeurde. Ook bij de Benchpress verloor hij focus tijdens zijn tweede beurt, maar corrigeerde dat bij zijn derde.

De concurrentie was volgens Vishant zwaar en wordt elk jaar zwaarder. "Ik vind concurrentie goed. Persoonlijk focus ik mij niet al teveel op de concurrenten, omdat je daardoor alleen maar je eigen energie daaraan kwijtraakt. Tijdens de wedstrijd kan je nota bene niet heel veel uitwijken van je plan. Je weet hoe sterk je bent en als iemand sterker is die avond kan jij daaraan heel weinig doen. De bedoeling is dat je je aan je eigen plan houdt en hoopt dat het goed genoeg is en dat je minimaal fouten maakt die dag" aldus Vishant. Vishant geeft verder aan dat zijn powerlifting netwerk loopt van USA, Canada, Nederland tot en met Puerto Rico. Ook zegt de powerlifter veel ondersteuning te krijgen van mensen overal ter wereld, zowel op Powerlifting gebied en anders.

De overstap naar Power Gym
De atleet die solo thuis trainde kwam dit jaar tijdens de kampioenschappen uit voor Power Gym. Na weer bij zijn voormalige sportschool te zijn beland, koos hij ook om meedoen aan de wedstrijden, omdat deze sportschool geen atleten had voor deelname aan de Powerlift wedstrijden. Met Power Gym maakte Vishant een afspraak om na de wedstrijd wat leuks te doen voor kinderen met een beperking en droeg hij deze wedstrijd aan een goede vriend die ziek was, ook aan de zieke moeder van twee andere vrienden en uiteraard aan alle mensen die hem hebben bijgestaan.

Ongeveer een jaar geleden moest Vishant zich terugtrekken, vanwege een blessure. Met hulp van Bastiaan de Boer van Boeroeswing paramedische praktijken kon deze atleet er bovenop komen. Ook dit jaar ging niet alles vlekkeloos, maar met de ondersteuning van Physiocare fysiotherapeuten lukte het om ready te zijn voor de wedstrijd. Ook een Amerikaanse therapeut heeft uiteindelijk zijn ondersteuning geboden.

"Ik was niet 100% fit, maar ik kreeg advies van atleten die op het hoogste niveau zijn. Die advisereerden mij dat we niet altijd 100% fit zullen zijn en soms om de blessures heen moeten trainen. Ik leerde ook met de tijd dat karakter hetgeen is dat je toont niet wanneer alles goed gaat, maar wanneer niet alles gaat zoals je wilt. Als het gaat om ontwikkelingen, focus ik me meer op de kennis die er internationaal aanwezig is. In Suriname is de bond niet altijd op de hoogte van de nieuwe ontwikkelingen. Als atleet is het dan ook mijn verantwoordelijkheid om de bond van de informatie te voorzien", zegt Vishant verder.

"De focus ligt nu om volledig te herstellen van alle kleine blessures en verder te trainen. Op dit moment zijn er nog geen plannen om mee te doen aan wedstrijden internationaal. Het kost heel veel geld en energie, dat voor een beter doel besteed kan worden. Als ik naar het buitenland ga wil ik ervoor zorgen dat ik niet ga om mijn eigen records te verbreken. Ik ga daar om wat te winnen! Als alles gaat zoals gepland zal ik over 3-4 jaren meedoen aan internationale wedstrijden. Ik heb die tijd nodig om sterker te worden", aldus Vishant. Ook in november zal vishant niet meedoen aan de geplande wedstrijden in Suriname. Zijn focus ligt nu op de nationale kampioenschappen van 2018.

De meeste mensen kennen Vishant ook als de atleet die natuurlijk is, dus geen drugs of andere illegale spullen gebruikt. Vishant geeft aan dat er in Suriname geen dopingstest wordt gedaan, wat volgens hem ook wel jammer is. "Iedereen is natuurlijk vrij in hun keuze, maar het wordt oneerlijk als de natuurlijke atleten moeten uitkomen tegen degenen die gebruik maken van de illegale spullen. Ik geloof erin dat je als sporter alles kan doen met wat je hebt gehad. Het kost veel meer tijd dan op de illegale manier, maar het is het waard. Kracht kan je niet forceren. Een optimale krachtontwikkeling heeft volgens mij vier kenmerken. Wat ik dus doe is 1. slim trainen, slim eten en genoeg rusten. Het laatste kenmerk is tijd. Je kracht kan je meten op jaarbasis en binnen twee jaren voegde ik 7.5 kg toe aan mijn totaal. Soms komt het zelfs voor dat je in een jaar nieteens krachttoename hebt, maar de bedoeling is dat je door traint en vertrouwen hebt in jezelf", zegt Vishant.

De powerlifter geeft verder aan dat hij geen stimulanten (oftewel pre workouts) gebruikt en ook geen proteine poeders meer. "Sinds de afgelopen vijf maanden probeer ik alles uit mijn voeding te halen. Ik prefereer kwaliteit boven kwantiteit. Ik moet weten wat ik naar binnen krijg. Het lichaam doet uiteindelijk alles voor mij, dus ik wil het lichaam voorzien van het beste. Er is geen geheim achter mijn kracht. Het is bloed, zweet en tranen. Ik moet heel veel opofferen, omdat ik een doel voor ogen heb. Ik wil een voorbeeld zijn voor de mensen die denken dat het niet kan. Een ieder die twijvelt aan het natuurlijk zijn van mij, mag mij any day komen testen. Ik betaal het zelf. Ik heb nooit alcohol noch nicotine in mijn systeem gestopt. Ook drink ik geen koffie. Mocht ik positief getest worden op een drugssoort stop ik met deze sport en ruim ik al mijn trofeeën op", aldus Vishant met een statement.

"Mijn comeback had als hoofddoel mensen hoop te geven. Hoop geven in de zin dat je soms in je beste vorm kan zijn, maar soms kan je door omstandigheden ook een val hebben. En wat de situatie ook moge zijn, we zijn in staat om eruit te komen. Ik ben uit mijn moeilijke situatie gekomen en ik ben zowel mentaal als fysiek beter geworden. Ook wil ik met mijn levenstijl naar voren brengen dat je niets speciaals nodig hebt om een goede en sterke atleet te worden. Ik probeer vooral mijn sport en mijn prestaties in combinatie met levensverhalen en ervaringen boodschappen te brengen naar de wereld. Mijn ultieme doel is daarom ook meer geven dan nemen. Ik ben er bewust van dat mensen elkaar nodig hebben en dat we samen sterker staan. Als ik goed genoeg ben, wordt ik vroeg of laat weer de best lifter. Winnen en records verbreken zijn leuk, maar ik ben er bewust van dat alle trofeeën geen warmte geven en ook zullen alle records eens verbroken worden. Het gaat erom wat je achterlaat in mensen hun harten en hoe je mensen kan inspireren om het beste uit zichzelf en anderen te halen", zegt Vishant tot slot.

Quote; Als vandaag mijn laatste dag is, ben ik trots op alles dat ik heb kunnen doen en geven aan de wereld. Goedheid is een keuze ~ Vishant Poeran

Lees 278 keer Laatst aangepast op donderdag, 27 juli 2017 00:01

Media

Copyright © 2017 SMEsport. Bij overname bronvermelding verplicht!

SVB Topklasse

# Team MP W D L Pnt F A
1 Inter Moengotapoe 22 15 4 3 49 47 19
2 Leo Victor 22 15 4 3 49 49 20
3 WBC 22 14 5 3 47 58 32
4 Robinhood 22 12 7 3 43 59 29
5 Nishan 42 22 7 9 6 30 33 32
6 Transvaal 22 8 5 9 29 28 30
7 Botopasie 22 8 3 11 27 40 40
8 Voorwaarts 22 8 3 11 27 26 37
9 PVV 22 5 5 12 20 31 50
10 Jong Rambaan 22 5 4 13 19 32 58
11 Notch 22 5 3 14 18 26 47
12 SNL 22 3 2 17 11 17 48

SVB Hoofdklasse

# Team MP W D L Pnt F A
1 West United 17 9 7 1 34 35 17
2 Papatam 17 10 2 5 32 42 30
3 ACoconut 17 10 1 6 31 47 30
4 Santos 17 9 4 4 31 32 27
5 Slee Jr. 17 9 3 5 30 41 31
6 Tahiti 17 7 2 8 23 20 23
7 Flora 17 6 1 10 19 30 30
8 Boma Star 17 4 2 11 14 31 39
9 Caravan 17 1 1 15 4 20 64
10 TOK (geroy) 9 2 5 2 11 15 19