Top Banner
FC Sporting Unity wint met minimale score van Ghost ------------- Wild naar playoffs, Sharks zetten dramatische reeks voort ------------- Kwartfinalisten SVB Bekercompetitie bekend ------------- Valverde laat zien wie de beste is ------------- SZVB In- en overschrijvingen competitiejaar 2017
facebook twitter linkedin googleplus rss
SMEsport banner 205x647
dinsdag, 01 april 2014 01:19

Nationaal Viertallentoernooi 2014 in halve finales beland

Geschreven door 
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

De Nationale Open Viertallen Kampioenschappen 2014 werd op donderdag jl. vervolgd met de laatste speelsessie in de Round Robin voorronde.

Zoals verwacht wist de top drie viertallen teams in het eindklassement een top drie notering te handhaven, welke recht geeft aan de eerste plaats op een directe plaats in de finale en de tweede en derde plaats recht geeft op spelen van de halve finale om uit te maken wie de tweede finalist wordt.

Team Naarendorp speelde met in hun midden een jarige bridger (die ook nog de overigen trakteerde op lekkers) tegen Team Raghoenandan. Eerstgenoemde team had nog kans bij een ‘grote overwinning’ om in de top 3 te komen. Echter kwam het niet zover, omdat Team Raghoenandan won met 68-31 IMP, resulterende in een tabelscore van 22-8 VP. Hiermede wist zij de eerste plaats in het klassement van de Round Robin voorronde te behalen met een totaalscore van 97 VP.

Team Harripersad speelde in de andere belangrijke en spannende wedstrijd met Raymond Stelk i.p.v. Jane Harkisoen tegen koploper Team Issa, dat o.a. met Antoine Issa speelde i.p.v. Philip Issa. Na het spelen van de eerste ronde van 12 spellen was Team Harripersad 10 IMP achter, en na de tweede sessie waarin o.a. wat biedmisverstanden een rol speelde wist Team Issa uiteindelijk te winnen met 61-52 IMP: een totaalscore van 16-14 VP. Dit was het eerste verlies van Team Harripersad in deze competitie, welke totnogtoe nog niks had verloren.

Alle top drie teams hebben nu 1 keer verloren: Team Raghoenandan van Team Harripersad, Team Issa van Team Raghoenandan en nu Team Harripersad van Team Issa, welke enigszins de krachtverhoudingen binnen de top drie weergeeft. De tweede plaats is ingenomen geworden door Team Issa met 96 VP na de eerste vier sessies steeds aan kop te hebben gestaan en de derde plaats is ingenomen geworden door Team Harripersad met 92 VP. Hierdoor spelen Team Issa en Team Harripersad in de halve finale a.s. maandag. Volgend week vinden de laatste 4-tallenwedstrijden plaats in de kantine van de DSB, waarbij vanaf  7 april a.s. er weer open paren competitie gespeeld zal worden op de maandagavonden.

Eindstand in de Round Robin voorronde d.d. 28 maart 2014 na 5 sessies:

1. Team Raghoenandan: 97 VP – Finalist 1           

2. Team Issa: 96 VP – halve finalist  

3. Team Harripersad: 92 VP – halve finalist  

4. Team Naarendorp: 66 VP

5. Team Vasilda: 35 VP (4 sessies)                 

6. Team Idu: 32 VP (4 sessies)

SBB start Bridge Beginnerscursus op woensdag 2 april 2014 te DSB

De Bond start op woensdag 2 april a.s. om 19:30 uur met een nieuw Bridgecursus voor de beginners en belangstellenden. Geïnteresseerden kunnen zich hiervoor nog aanmelden bij het secretariaat te Beyrouth Bazaar en of bij het bestuur. Er zullen 11 sessies (ca. 2 uren per sessie) worden gehouden en de bijdrage is gesteld op SRD 100 per persoon (inclusief dictaat en cursusmateriaal) en begeleiding.

Het Bridgespel (de juiste naam voor het bridgespel is feitelijk: Contract Bridge) Bridge is een kaartspel dat gespeeld wordt door vier personen, die twee aan twee elkaars partner zijn. Ze zitten om een tafel en heten paar Noord/Zuid en paar Oost/West. Het spel wordt gespeeld met een gewoon pak kaarten (52 stuks speelkaarten). Schoppen, harten, ruiten en klaveren worden kleuren genoemd in bridgetermen. Het spel bestaat uit het bieden, het spelen (afdraaien) en het tegenspelen. Bij het bieden is klaveren de laagste kleur, gevolgd door ruiten en dan harten en tenslotte schoppen die de hoogste kleur is. Ook kan er geboden worden “zonder troef” (Sans Atout/No Trump), welke in rangorde het hoogst is bij het bieden en volgt na schoppen. Nadat de kaarten goed gewassen (“gestaffeerd”) zijn begint een speler de kaarten één voor één uit te delen. De eerste kaart geeft hij aan zijn linkerbuurman en volgens de wijzers van de klok de overige kaarten. Voor het volgend spel deelt zijn linkerbuurman de kaarten. De speler die gedeeld heeft mag een bod doen, waarin hij/zij aangeeft om met een bepaalde kleur als troef een bepaald aantal slagen te willen maken (een contract aangaan dus). Hij mag ook wel kiezen om zonder troef te spelen.

Elke volgende speler mag dan ook een bod doen, maar dan een hoger bod. En zo gaat het bieden door, totdat drie spelers opeenvolgend niet hoger durven te bieden (hebben ‘gepast’). Dan is het eindcontract bereikt. Het paar dat het hoogste bod deed in de kleur van het contract, zal dan middels de ‘leider’ (degene die het eerst betreffend kleur heeft geboden en het spel afdraait) moeten proberen het aantal slagen te maken om zo punten te verdienen. Hierbij gaan de kaarten van de partner (‘dummy’) open op tafel, nadat de linkertegenstander eerst is uitgekomen met een speelkaart. De tegenstanders zullen proberen het contract ‘down’ te spelen, om zodoende ook punten te scoren. Bij bridge gaat het immers om de punten te verdienen. Dit is in principe het bridgespel (in een notendop(je).

Het spel wordt gespeeld volgens de spelregels zoals vastgesteld door de Wereld Bridge Federatie (WBF), waaraan vrijwel alle landen ter wereld zijn aangesloten. Het spel wordt door miljoenen over de hele wereld beoefend. Onder auspiciën van deze WBF worden regelmatig de wedstrijden om de Wereld-kampioenschappen voor paren en ook de Europese, Noord – en Centraal Amerikaanse kampioen-schappen etc. gehouden. Aan deze wedstrijden heeft Suriname vaker deelgenomen. Zo heeft Suriname b.v. in 1980 deelgenomen aan de Wereld Bridge Olympiade te Valkenburg. Vermeldenswaard is dat Suriname toen van Nederland won. De Surinaamse ploeg bestond uit: het echtpaar Sonneveld, Henk Vos, George Elias, Sjietsen Tjon Atsoi en Ewald Muskiet.

Het bridgespel behoort tot de denksporten zoals troefcall, dammen en schaken. Troefcall en dammen zijn bij wijze van spreken in een half uur te leren. Voor het leren bridgen, evenals bij het schaken,  heeft men echter een aantal lessen nodig en nog wat oefenen.

Surinaamse Bridge Bond

Copyright © 2014 SMEsport. Bij overname bronvermelding verplicht!

Lees 518 keer Laatst aangepast op woensdag, 02 april 2014 22:26
Marsosur