Top Banner
Chavella Lee pakt knappe overwinning in New York ------------- Sharapova boekt in Tianjin eerste toernooizege sinds dopingschorsing ------------- Federer maatje te groot voor Nadal in finale ------------- Ronaldo bezorgt Real zege met eerste competitietreffer ------------- Alexander Shvartsman wereldkampioen dammen
facebook twitter linkedin googleplus rss
SMEsport banner 205x647
maandag, 12 september 2016 02:47

Winnaar Panam WK-kwalificatie wordt Internationaal Damgrootmeester

Geschreven door 
Beoordeel dit item
(0 stemmen)
Guno Burleson Guno Burleson

In het Pan-Amerikaans zonedamtoernooi dat van 21 tot en met 29 september in Brazilie gespeeld wordt zal Suriname vertegenwoordigd worden door de drie dammers die zich via de Surinaamse kampioenschappen dammen daarvoor hebben gekwalificeerd.

De winnaar van dit toernooi wordt internationaal damgrootmeester. Landskampioen Burleson Guno M.I., semikampioen Niaaz Salarbaks en demikampioen van Suriname Alfaisie Johannes M.F. zullen het wagen om voor Suriname op de eerste plaats de kampioenstitel van de zone binnen te halen en op de tweede plaats een finaleplaats voor WK-2017 veilig te stellen.

Vermeldenswaard is dat Internationaal Meester Burleson zich nu reeds gekwalificeerd heeft voor de eindronde (finale) in 2017. Zijn deelname aan dit toernooi is vooral een poging om de grootmeesterstitel te behalen. Guno Burleson, zesvoudig kampioen van Suriname en tweevoudig kampioen van Pan-Amerika, liet in zijn gloriejaren zelfs de legendarische zesvoudige wereldkampioen Iser Koeperman herhaaldelijk achter het net vissen. Daarnaast heeft hij enkele andere internationale topprestaties neergezet in grote toernooien als de USA-Open & Roethof-Open. De doorwinterde Panam en WK-speler is de spits op de Surinaamse jacht naar goud.

Niaaz Salarbaks heeft zich vooral op nationale bodem laten kennen als een talentvolle dammer met razendsnelle groei. Dat bezorgde hem drie nationale jeugdtitels en zijn debuut in de seniorenfinale ging ook met de nodige verrassende overwinningen. De jonge semikampioen is vooral theoretisch enorm goed gevormd. Bij zijn laatste internationale optreden (jeugd WK) was hij de beste Surinamer. Zijn deelname aan het zonetoernooi is goed voor de toekomst van de dammerij in Suriname. Bij een goede begeleiding en gerichte investering van de dambond en het ministerie is de toekomst van de dammerij mede in zijn hand.

Alfaisie Johannes M.F. is reeds een bekende Federatiemeester en schrijver van diverse damboeken. Hij is veelvuldig geëindigd in de nationale top en heeft de ervaring mee van twee zonetoernooien alsook een WK-finale. Hij verwacht dat hij zich plaatst voor de WK-finale door hoog te eindigen. Zelfs het behalen van de kampioenschap behoort tot de mogelijkheden.

Het Surinaams team zal onder leiding staan van dambondsbestuurslid Sital. De afvaardiging staat onder financiële druk en de medewerking van donoren zal medebepalend zijn voor het daadwerkelijk afreizen van de delegatie.

Copyright © 2016 SMEsport. Bij overname bronvermelding verplicht!

Lees 376 keer Laatst aangepast op maandag, 12 september 2016 09:47

SVB Eerste Divisie

# Team MP W D L Pnt F A
1 Inter Moengotapoe              
2 Leo Victor              
3 WBC              
4 Robinhood              
5 Nishan 42              
6 Transvaal              
7 Botopasie              
8 Voorwaarts              
9 PVV              
10 West United              
11 Notch              
12 SNL              

SVB Tweede Divisie

# Team MP W D L Pnt F A
1 West United              
2 Papatam              
3 ACoconut              
4 Santos              
5 Slee Jr.              
6 Tahiti              
7 Flora              
8 Boma Star              
9 Caravan              
10 TOK