Top Banner
Liverpool houdt stand bij City ------------- Djokovic volgt Murray met afmelding ------------- Feyenoord neemt lastige horde in Friesland ------------- Barça klopt gedecimeerd Valencia ------------- LSO uitslagen 19 maart 2017
facebook twitter linkedin googleplus rss
SMEsport banner 205x647
woensdag, 20 augustus 2014 23:27

Institutionele versterking Surinaamse Judo Federatie

Geschreven door 
Beoordeel dit item
(0 stemmen)
v.l.n.r. Yigal Kopinsky, Rokudan en Martin Redjodikromo v.l.n.r. Yigal Kopinsky, Rokudan en Martin Redjodikromo

De Surinaamse Judo Federatie (SJF) is met meer kennis verrijkt.

De nationale coaches Martin Redjodikromo en Yigal Kopinsky hebben van 17-19 augustus deelgenomen aan een training in Colombia welke door de Pan-Amerikaanse Judo Confederatie is georganiseerd i.s.m. de Colombiaanse Judo Federatie. Het thema dat werd behandeld was ‘het ontwikkelen van een judo trainingsprogramma voor kinderen vanaf 4 jaar’. Dit werd gedaan door Rokudan (6de dan) Amadeu Dias de Mouro Junior uit Brazilië. In totaal hebben de 2 SJF coaches elk 30 trainingsuren achter de rug in zowel theoretische als praktische kennis. Het ontwikkelen van de trainingsprogramma’s zijn niet alleen bestemd voor recreatie judo, maar ook voor topsport judo.

De Rokudan behandelde de basisaspecten van judo; de kernwaarden die van belang zijn voor de ontwikkeling van elk kind. Deze zijn respect, zelfvertrouwen, eerlijkheid, moed en durf welke ook van belang is voor de socio-economische vooruitgang van een samenleving. Judo oefeningen dragen bij tot de fysieke ontwikkeling van het lichaam van het kind, omdat hierbij alle spiergroepen worden ingezet. De ingewikkelde, vaak a-natuurlijke ritmische, oefeningen zorgen ook voor extra neurologische prikkels van de hersenen.  De duidelijke boodschap van Diaz de Mouro Junior is: “leer kinderen de waarden van judo van jongs af aan, leer ze samenwerken, leer ze de goede waarden die van belang zijn om succesvol te zijn in het leven en niet alleen voor judo”. Immers in 2012 verklaarde de UNESCO dat Judo dé sport is voor de ontwikkeling van de verschillende groei aspecten van kinderen tussen 4 en 21 jaar. Ook sluit dit goed aan bij de Olympische gedachte van vriendschap, participatie, respect en doorzetten.

Aan deze PJC training hebben ruim 40 coaches en trainers uit zeker 12 landen van het continent deelgenomen die specifiek met jeugd bezig zijn. Suriname was het enig niet-Spaans sprekend land welke aanwezig was.

Bij de theoretische sessies werd voornamelijk de nadruk gelegd op de begeleiding van het groeiproces van het kind. Het gaat hierbij niet alleen om de fysieke en fysiologische vooruitgang, maar ook de mentale begeleiding van het kind-zijn naar de puberale fase en uiteindelijk adolescentie. Rokudan Dias de Mouro onderstreept het nut om judo aantrekkelijk te houden voor kinderen. “Verras ze elke training met nieuwe oefeningen die aansluiten op de technieken die je gaat behandelen. Kinderen raken snel verveeld van eentonige oefeningen die bij elke training worden gedaan.” Daarom heeft hij tijdens de praktische sessies duizend-en-één oefeningen behandeld, die voor kinderen attractief gemaakt kunnen worden, met behulp van eenvoudige materialen en speelgoed.

Surinaamse Judo Federatie

Copyright © 2014 SMEsport. Bij overname bronvermelding verplicht!

Groepsfoto in Colombia voor judo trainingsprogramma

 

Lees 472 keer Laatst aangepast op vrijdag, 22 augustus 2014 02:12
Marsosur