Top Banner
Liverpool houdt stand bij City ------------- Djokovic volgt Murray met afmelding ------------- Feyenoord neemt lastige horde in Friesland ------------- Barça klopt gedecimeerd Valencia ------------- LSO uitslagen 19 maart 2017
facebook twitter linkedin googleplus rss
SMEsport banner 205x647
dinsdag, 26 augustus 2014 01:40

Shaquille van Zichem & Zizov Abas nieuwe 1ste danners SJF

Geschreven door 
Beoordeel dit item
(0 stemmen)
Shaquille van Zichem en Zizov Abas Shaquille van Zichem en Zizov Abas

De Surinaamse Judo Federatie (SJF) heeft vanaf zondag 24 augustus 2014 wederom twee nieuwe zwarte banders erbij.

De 18 jarige Shaquille van Zichem en de 19 jarige Zizov Abas hadden ruim twee uren nodig om de dangraden commissie van de SJF, welke het examen heeft afgenomen, te overtuigen van hun Judo kennis. In de dangraden commissie hadden zitting: vierde danner Meda Kommies, derde danner Iwan Muntslag en derde danner Jerry van Keeken. Deze commissie stond onder leiding van sensei Meda Kommies. Sensei Iwan Muntslag begon het examen middels het afnemen van de judo groet van de 2 kandidaten en hun veel succes toe te wensen.

De commissie heeft beide judokas geëxamineerd op de volgende punten:
- het lopen van de kata in de Kodokan stijl.
- de algemene vlotheid.
- de uitvoering van staande technieken (tachi waza).
- de uitvoering van grondtechnieken (ne waza).
- de uitvoering van overname en combinatie technieken.

Na ongeveer twee uren was het sensei Muntslag die het resultaat van het examen aan de judokas en het publiek bekend maakte in het Jeugdcentrum.

Shaquille van Zichem kreeg als eerst zijn resultaat en haalde de volgende scores:
Kata: 7
Tachi waza: 7
Ne waza: 6
Algemene indruk: 7-

De scores van Zizov Abas waren:
Kata: 6
Tachi waza: 5.5
Ne waza: 6-
Algemene indruk: 6

De algemene kanttekening van de dangraden commissie was dat de Shaquille en Zizov hun technieken in de toekomst verder gaan perfectioneren. Het advies van sensei Muntslag was om zich te verdiepen in de breedte m.a.w. zich verder dienstbaar maken voor de judosport d.m.v. lessen verzorgen aan kinderen. “Toen ik zelf mijn 1ste dan haalde, wist ik meteen wat ik moest gaan doen. Verder met de kleintjes bezig zijn en dat verwacht ik ook van jullie” waren de woorden van sensei Muntslag.

Sensei Jerry van Keeken gaf aan dat de examen commissie ervoor zorgt dat er technisch hoogstaand kader wordt afgeleverd. “Met het afnemen van dit examen is een basis gelegd om meer inhoud te geven aan de gedachte van 1000 judokas op de mat”. Ook is er elk jaar de gelegenheid voor het afnemen van het zwarte band examen. De judoclubs doen een aanvraag en voordracht aan de SJF en deze bepalen met de dangraden commissie een datum voor het afnemen van het examen. De minimale leeftijd om in aanmerking te komen voor een 1ste dan examen, is vanaf het vorig jaar teruggebracht naar 16 jaar. Voorheen moest een kandidaat minimaal 18 jaar oud zijn. Dit besluit heeft de SJF in gezamenlijk overleg met de judoclubs genomen. Met deze (leeftijds) drempel verlaging betekent het niet dat ook de technische kwaliteiten zijn verlaagd.

De dangraden commissie in haar huidige samenstelling zou tot maximaal het theoretisch examen voor een tweede dan examen kunnen afnemen. Maar om de technische kwaliteit te garanderen, zal de commissie een tweede dan examen door extern kader laten plaatsvinden. De voorzitter van de SJF, dhr. Edwin Watson, die ook het woord voerde, heeft graag dat er elk jaar kandidaten worden aangemeld voor een examen. Ook dhr. Watson onderstreepte ontwikkeling van de judosport in de breedte. “En om kinderen op de juiste manier op te leiden, heb je de juiste didactische en methodische vormen nodig”.

Sensei Meda Kommies, vierde danner en hoogst gegradueerde judoka in Suriname, heeft tot slot de zwarte band om de middel van Shaquille en Zizov opgezet. Judo club Jogoro Kano heeft de afgelopen periode meedere zwarte banders afgeleverd te weten Yigal Kopinsky en Rayen Conrad in 2009 en Eline Tsai en Shaquille Pinas in 2011 en Rais Madhar in 2012. Nu kunnen ook Shaquille van Zichem en Zizov Abas aan dit lijstje worden toegevoegd voor 2014. Ook Stichting Tatami heeft in 2011 een 1ste danner geleverd, te weten Gino Muntslag.

Surinaamse Judo Federatie

Copyright © 2014 SMEsport. Bij overname bronvermelding verplicht!

Zizov Abas voert een derde schouderworp uit op Shaquille van Zichem

 

Lees 675 keer Laatst aangepast op dinsdag, 26 augustus 2014 02:02
Marsosur