Top Banner
Liverpool houdt stand bij City ------------- Djokovic volgt Murray met afmelding ------------- Feyenoord neemt lastige horde in Friesland ------------- Barça klopt gedecimeerd Valencia ------------- LSO uitslagen 19 maart 2017
facebook twitter linkedin googleplus rss
SMEsport banner 205x647
donderdag, 04 december 2014 16:30

Judoka's maken stadswandeling met kinderen van Huize Betheljada

Geschreven door 
Beoordeel dit item
(0 stemmen)
Judokas maken stadswandeling met kinderen van Huize Betheljada Judokas maken stadswandeling met kinderen van Huize Betheljada

Judokas hebben hun ondersteuning uitgebracht aan de kinderen van Huize Betheljada in verband met de Internationale dag van de mens met een beperking.

Op 03 december 2014 is de internationale dag van de mens met een beperking en deze dag staat in het teken van het bevorderen van awareness in de samenleving over verschillende beperkingen, maar ook in het teken van bevordering van de ‘inclusion-gedachte’. In een inclusieve samenleving hoort iedereen erbij zoals hij of zij is. ‘Inclusion’ staat dus voor volledige acceptatie van een ieder, ongeacht beperkingen of kenmerken van anders zijn.
 
De Surinaamse Judo Federatie werd benaderd door huize Betheljada, met het verzoek ondersteuning te bieden bij een stadswandeling met de bewoners van het tehuis. Alle bewoners hebben een meervoudige beperking en zitten als gevolg hiervan in een rolstoel of zijn volledig bedlegerig. Nadat door huize Betheljada voor elke bewoner speciale matrassen met onderstellen werden aangeschaft en gemaakt, konden voor het eerst alle bewoners worden meegenomen om te wandelen. De samenwerking tussen huize Betheljada en de SJF startte eerder dit jaar, toen er door de SJF een Sponsorloop werd georganiseerd om middelen te vergaren voor deelname aan een internationaal Judotoernooi. Een gedeelte van de opbrengst werd gebruikt voor de aanschaf van een speciaal matras voor een van de kinderen van Betheljada.
 
Omdat de kinderen van Betheljada door hun beperking zelden buiten komen, is in de samenleving weinig bekend over de kinderen en hun beperkingen. Het is een van de doelen van huize Betheljada hier verandering in te brengen en ervoor te zorgen dat de kinderen ook door anderen in de samenleving gezien worden. Door judoka’s in te zetten bij de begeleiding van de bewoners van Betheljada tijdens de wandeling, worden verschillende doelen bereikt:
1. De kinderen van Betheljada zijn zichtbaar in de samenleving, waardoor aan awareness en begrip t.a.v. mensen met een meervoudige beperking gewerkt wordt;
2. De kinderen van Betheljada genieten van een wandeling;
3. Er wordt gewerkt aan de vorming van de jonge Judoka’s door hen bewust te maken van de beperkingen en uitdagingen van anderen in de samenleving.

Judo is niet slechts een sport, het is voor de coaches en hun pupillen een levensstijl waarbij behalve aan judotechnieken, ook aandacht wordt besteedt aan verschillende waarden en normen zoals dienstbaarheid, respect en eer. Een judoka is dus niet gewoon een sporter, maar iemand die beseft dat hij of zij zelf een heleboel heeft om dankbaar voor te zijn en dat er anderen zijn die minder hebben. Vanuit de morele code van de judo zet een judoka zich in om deze anderen, die minder hebben, te ondersteunen en helpen waar mogelijk. De samenwerking met Betheljada is voor de judo-coaches een manier om bij te dragen aan de vorming van de jonge judoka’s. De Betheljada-kids maakten in hun stoelen, voortgeduwd door judoka’s en vrijwilligers en begeleid door de politie, een wandeling in de omgeving van Huize Betheljada. Na de loop konden de judoka’s en begeleiders genieten van een hapje en een drankje. De meeste Betheljada kids zijn niet in staat vast voedsel te eten. Zij kregen daarom na de loop elk een yoghurtje en marshmellows.

Surinaamse Judo Federatie

Copyright © 2014 SMEsport. Bij overname bronvermelding verplicht!

Lees 369 keer
Marsosur