Top Banner
FC Sporting Unity wint met minimale score van Ghost ------------- Wild naar playoffs, Sharks zetten dramatische reeks voort ------------- Kwartfinalisten SVB Bekercompetitie bekend ------------- Valverde laat zien wie de beste is ------------- SZVB In- en overschrijvingen competitiejaar 2017
facebook twitter linkedin googleplus rss
SMEsport banner 205x647
vrijdag, 02 september 2016 16:23

Paralympisch bankdrukster Melaica Tuinfort gaat in Rio voor medaille

Geschreven door 
Beoordeel dit item
(0 stemmen)
Melaica Tuinfort (foto door Mathilde Dusol) Melaica Tuinfort (foto door Mathilde Dusol)

Veertien september staat dik onderstreept in haar agenda. Op deze woensdag moet het gaan gebeuren! Een medaille winnen op de Paralympische Spelen in het onderdeel bankdrukken. Bankdrukken is de Paralympische variant van gewichtheffen.

Sporters met verschillende beperkingen doen hieraan mee. Melaica is in 1990 geboren in Suriname, ze heeft een lichamelijke beperking en kan haar onderbenen niet gebruiken. Vanaf haar vijfde jaar is ze leerling op de Mytylschool Paramaribo. Ze doorloopt alle klassen, voelt zich op de Mytylschool op haar gemak en bewaard erg goede herinneringen aan haar toenmalige leerkrachten Mevr. Madelene Reumel en Mevr. Meriam Karnadi.

Voor de Paralympische Spelen van 2004 ontvangt Suriname een zogenaamde Wildcard voor het onderdeel atletiek. Potentiele talenten die hiervoor in aanmerking zouden kunnen komen, worden gezocht. Als atletiektrainer Dhr. Held een bezoek brengt aan de Mytylschool stelt Mevr. Pengel, het schoolhoofd van toen, Melaica voor als mogelijke kandidaat. In het André Kamperveenstadion volgen trainingen, Melaica gaat kogelstoten. “Een voor mij geweldige tijd. Elke week keek ik uit naar de training, ik was blij om te sporten en ontmoette veel andere sporters. Sporters met en sporters zonder beperking. Van de Paralympische Spelen had ik nog nooit gehoord, maar in 2004 was ik in Athene gewoon als sporter aanwezig!”

Op haar vijftiende is Melaica klaar op de Mytylschool, ze behaalt haar getuigschrift en vertrekt samen met haar zusje naar haar vader in Nederland. Vader hoopt op een nòg beter leven voor zijn dochter. Ze woont in Rotterdam en gaat naar het VMBO. Inmiddels heeft ze een Nederlands paspoort. Tijdens trainingen ontdekt ze dat ze bankdrukken veel leuker vindt dan kogelstoten en haar coach wijst haar op mooie wedstrijden. De Paralympische Spelen van Londen in 2012 mist ze op een haar na, maar van opgeven wil ze beslist niet weten! In 2014 wint Melaica brons op het wereldkampioenschap (WK) in Dubai en was de eerste Nederlandse medaille bankdrukken ooit behaald op een WK! In 2015 drukt ze 123 kilo tijdens de Europese Kampioenschappen (EK) in Hongarije en wint daarmee zilver.

Door het behaalde resultaat op dit EK heeft ze de voorlopige kwalificatie voor Rio binnen. Officieel wordt het pas, als ze tijdens wedstrijden in februari vormbehoud toont en definitief naar de Paralympische Spelen van Rio de Janeiro mag. In Rio komt Tuinfort uit in de klasse +86 kilogram. De derdejaars HBO studente fiscaal recht en economie aan de Hogeschool Rotterdam heeft een zogenaamde A-status van het Nederlands Olympisch Comité * Nederlandse Sport Federatie (NOC*NSF). Dit betekent dat haar leven volledig in het teken staat van sport. De Hogeschool Rotterdam werkt hier perfect aan mee. Een aantal modules worden dit schooljaar gehaald, maar de stageperiode hoeft pas na Rio te worden ingevuld.

Wanneer je Melaica je vraagt naar haar toekomst, dan is ze daar heel helder in. “Sport geeft mij ongelofelijk veel voldoening en zelfvertrouwen. Toen ik nog in Suriname woonde zag je weinig mensen met een beperking op straat, laat staan bij de verschillende sportverenigingen. Ik had vaak het gevoel dat ik de enige was met een beperking. Mooi dat het sportstimuleringsprogramma Special Heroes nu ook in Suriname binnen het (Voortgezet) Speciaal Onderwijs draait. Dit kan ervoor zorgen dat steeds meer kinderen en jongeren met een beperking gaan sporten. Ikzelf zou straks graag een bijdrage leveren aan deze ontwikkeling in Suriname. Ik heb door de sport veel

van de wereld gezien, mooie dingen meegemaakt en veel geleerd. Sport heeft mij veel gebracht en ik kan een voorbeeld zijn voor veel kinderen en jongeren met een beperking in Suriname. Dit zou ik graag aan hen willen overdragen.” Haar droom? “Uiteraard in Rio een medaille winnen, daarna afstuderen en een leuke baan vinden. Ik wil ook graag actief blijven in de sportwereld en ga in ieder geval nog door tot Tokio 2020.”

De Paralympische Spelen vinden van 7 t/m 18 september plaats in Rio de Janeiro. Ruim twee weken nadat de Olympische Spelen in Rio zijn afgelopen. Special Heroes Suriname (‘Iedereen kan een HELD zijn!’) is een door het ministerie van Buitenlandse Zaken van Nederland gefinancierd Twinningproject. Het wordt binnen het (Voortgezet) Speciaal Onderwijs in Suriname uitgevoerd door de Ilonka Elmont Foundation uit Suriname en Stichting Nationaal Fonds ‘het Gehandicapte Kind’ uit Nederland. Melaica Tuinfort (foto door Mathilde Dusol)Melaica Tuinfort 1 (oto door Mathilde Dusol)Deborah van Es

Copyright © 2016 SMEsport. Bij overname bronvermelding verplicht!

Lees 796 keer Laatst aangepast op vrijdag, 02 september 2016 16:41
Marsosur