Top Banner
Brief QN sports inzake weigering cameraploeg door Inter Moengotapoe ------------- Nini Harpal Open worsteltoernooi met top match-ups ------------- Aanstelling trainers nationale selecties ------------- Badminton Nationale Jeugd Kampioenschappen succesvol afgerond ------------- Telesur verovert CTSS Plus veteranentitel
facebook twitter linkedin googleplus rss
SMEsport banner 205x647
maandag, 27 juni 2016 20:22

Danenberg wint in Glory Debuut

Geschreven door 
Beoordeel dit item
(0 stemmen)
Eyevan Danenberg vs. Maximo Suarez Eyevan Danenberg vs. Maximo Suarez

Duizenden kickboks-liefhebbers verzamelden zich zaterdagavond in de RAI voor Glory 31. Hoornaar Eyevan Danenberg maakte er zijn debuut voor de toonaangevende Glory. Twee dagen in het spoor van de nieuwkomer op het mondiale hoofdpodium.

Het Glory-weekend begint voor de pupil van Clyde Petres op vrijdag. In het Steigenberger Airport Hotel pal onder de rook van Schiphol moeten de deelnemers aan het gala zich ’s ochtends al vroeg melden voor de officiële weging, een bezoek aan de dokter en de uitleg van de regels. En dus is het vanaf tien uur een aparte gewaarwording in de lobby van het hotel, waar toeristen met rolkoffers zich vermengen met de binnendruppelende vechters.

Waar die eersten zich taxi’s en shuttlebussen in haasten om hun vliegtuig te halen of Amsterdam in te trekken, begint voor de kickboksers een dag die vooral bestaat uit zitvlees kweken. In een vleugel op de benedenverdieping is een zaal ingericht met een groot podium, opgesteld voor een pikzwarte muur vol hagelwitte sponsorlogo’s. Hoewel iedereen om 10.30 uur aanwezig moet zijn, begint de weging pas om 11.45 uur. Tot die tijd mag de weegschaal die op het podium staat al wel worden gebruikt. Kickboksers die tot hun schrik zien nog te zwaar te zijn, duiken snel de lift in. Een uurtje in de sauna of een heet bad moet hen de strijd met de laatste overtollige kilo’s helpen winnen.

De vechters die zich geen zorgen hoeven te maken over de cijfers die zij voor hun tenen zien oplichten doden de tijd in de hal. Zij luisteren naar muziek, kletsen wat met collega’s die ze al een poos niet hebben gezien of houden hun fans via social media op de hoogte van hun ochtendbesteding. Danenberg niet. Kort voor 10.30 uur komt hij samen met trainers Clyde Petres en Pascal van Dalen aan in het hotel, maar pas zodra de deuren van de zaal opengaan duikt hij weer op. De bar van het hotel blijkt een pooltafel en dartsbord te hebben.

Eenmaal op het podium zit Danenberg tweehonderd gram onder de toegestane 77 kilogram voor zijn gevecht tegen de Spanjaard Maximo Suarez. Zodra alle plichtplegingen erop zitten leunt de lange Hoornaar op zijn gemakje tegen een muur van het hotel. Hij eet een zak stroopwafels leeg. De rest van de dag doet hij niet veel anders dan zijn kaken laten werken. Een dag later meldt Danenberg zich om 17 uur in de RAI. Het duurt dan nog 2,5 uur voordat hij in het eerste gevecht staat van het hoofdprogramma. Opnieuw is het dus een kwestie van wachten. Danenberg, die als kickbokser de bijnaam Mr. Cool draagt, laat zien deze niet alleen te verdienen vanwege zijn koelbloedigheid in de ring. Ook daar buiten is hij totaal onverstoorbaar.

Een Glory evenement is van een flinke omvang. Behalve de cabines die backstage dienst doen als kleedkamers voor de vechters krioelt het er van de medewerkers van de promotor en van de Amerikaanse televisiezender die het evenement in honderden landen op de buis brengt. Danenberg kijkt er niet van op of om. Een droogkloot, zo omschrijven zijn trainers hem. Naarmate de tijd verstrijkt beginnen die een strakker koppie te krijgen. De spanning neemt toe. Niet bij Danenberg. Zijn handen en enkels zijn al ingetapet en hij draagt zijn gevechtskleding, maar om 18.45 uur zit hij nog op zijn gemak op de eerste rij van de zich gestaag vullende RAI. Hij kijkt naar de partijen uit het voorprogramma. Alle tijd is er voor familie en vrienden die hem snel nog even succes komen wensen. Pas om 19 uur zoekt Danenberg de kleedkamer op. Petres trekt de pads aan en de 1.93 meter lange kickbokser begint aan zijn warming-up.

In steeds rapper tempo en verpakt in steeds ingewikkeldere combinaties worden er stoten en trappen uitgedeeld. Mr. Cool gaat zichtbaar over in gevechtsmodus. Vijf minuten voordat hij zijn op wachting maakt op de catwalk die leidt naar de ring wordt Danenberg gemaand plaats te nemen voor weer een ander sponsorbord. Er worden shots gemaakt die op de twee enorme schermen in de zaal te zien zijn. Dan gaat het doek opzij en stapt de Hoornaar de catwalk op. Waar Suarez koddig ogende pogingen doet tot een dansje tijdens zijn weg naar de ring, doet de West-Fries zijn bijnaam opnieuw eer aan. Hij oogt cool.

Zijn trainers Petres, Van Dalen en nu ook Mo Zenasni wachten hem op in de hoek. Een spons water in het gezicht en wat laatste aanwijzingen volgen en dan klinkt de bel voor de eerste van maximaal drie ronden van drie minuten. Danenberg oogt op zijn gemak. Hij houdt zich aan het strijdplan en doet iets waarin de Spanjaard niet slaagt: punten scoren. Direct in de tweede ronde wordt de Hoornse overmacht echt zichtbaar. Een rake trap verandert de neus van de Spanjaard in een kraan. Achteraf wordt het door zijn trainers toegejuicht dat het bloed uit de neus van Suarez gutst. Om een carriere op te bouwen bij Glory gaat het er niet alleen om dat je wint, maar ook hoe je wint. Knock-outs en bloed scoren. Na acht tellen rust hangt er een vroegtijdig einde in de lucht, maar de kleine, bonkige vechtjas herstelt zich en haalt de bel. Iets waarin hij ook in de derde ronde slaagt. Het oordeel van de jury komt echter voor niemand als een verrassing: Danenberg wordt unaniem als winnaar aangewezen.

Er volgt een klein feestje in de zaal met de groep van zo’n dertig supporters. Eenmaal terug in de kleedkamer bekent Danenberg kapot te zijn. Hij wil zitten. En water. De wereld draait en alles smaakt naar het bloed van de Spanjaard, die een stoel verderop handdoek na handdoek nodig heeft om het bloeden te stoppen. Douchen kan de Hoornaar nog niet. Hij is door zijn zege reserve van het viermanstoernooi dat later die avond begint. Een titelgevecht tegen Nieky Holzken is de inzet.

Mocht de winnaar van een van de twee eerste partijen niet verder kunnen, dan neemt Danenberg diens plek in. Met ijs wordt getracht de schade die Suarez heeft toegebracht aan de rechterhand en het linkerbeen van Danenberg te beperken. Tot een invalbeurt komt het niet. Hij maalt er niet om, zegt hij als even na middernacht de laatste partij voorbij is. Het is duidelijk waarom. Groeten moet de debutant met links en hij gaat trekkebenend richting de auto. Het is een mooi debuut geweest. Helemaal omdat de mensen achter Glory hebben laten weten tevreden te zijn over zijn optreden.Bron: Clyde Petres

Copyright © 2016 SMEsport. Bij overname bronvermelding verplicht!

Lees 432 keer Laatst aangepast op maandag, 27 juni 2016 20:32

SVB Eerste Divisie

# Team MP W D L Pnt F A
1 Inter Moengotapoe              
2 Leo Victor              
3 WBC              
4 Robinhood              
5 Nishan 42              
6 Transvaal              
7 Botopasie              
8 Voorwaarts              
9 PVV              
10 West United              
11 Notch              
12 SNL              

SVB Tweede Divisie

# Team MP W D L Pnt F A
1 Broki              
2 Deva Boys              
3 ACoconut              
4 Santos              
5 Slee Jr.              
6 Tahiti              
7 Flora              
8 KD              
9 Happy Boys              
10 Jong Aurora