Top Banner
Liverpool houdt stand bij City ------------- Djokovic volgt Murray met afmelding ------------- Feyenoord neemt lastige horde in Friesland ------------- Barça klopt gedecimeerd Valencia ------------- LSO uitslagen 19 maart 2017
facebook twitter linkedin googleplus rss
SMEsport banner 205x647
dinsdag, 27 september 2016 18:10

Nickerie wint Interregionaal vrouwenvoetbaltoernooi

Geschreven door 
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Het Interregionaal vrouwenvoetbaltoernooi van de SVB werd afgelopen weekend afgerond. In de finale zaterdag in het Dr. Ir. F. Essedstadion won Nickerie met 3-2 van Saramacca. In de strijd om de derde plaats won Para met 2-0 van Albina.

Vrijdag werd de halve finale gespeeld, waarbij Nickerie met 2-0 won van Albina, terwijl Saramacca met 3-1 beter was dan Para. Dit toernooi waarbij nieuwe vrouwenvoetbalploegen uit de districten tegen elkaar hebben gespeeld, is een expansieproject van de voetbalbond om meer dames aan het voetballen te krijgen.

‘Ons project is succesvol geweest. We hebben meer dan 300 nieuwe dames aan het voetballen gekregen’, zegt Bidjai Mankoe, coördinator van de sectie Vrouwenvoetbal van de SVB. Hij legt uit dat de SVB al een tijdje bezig was dit project voor te bereiden. ‘In dit kader werden ook landelijk toernooitjes gehouden op de internationale vrouwenvoetbaldag. Het Interregionaal toernooi is georganiseerd met hulp van de Fifa. Die keurde ons project goed, waarbij we volledige speeltenue’s voor de deelnemende ploegen hebben ontvangen, inclusief schoeisel. Het materiaal blijft bij de districtscommissies vrouwenvoetbal, die onder de SVB opereert’, vertelt Mankoe.

Er deden 7 districten mee, te weten Para, Brokopondo, Commewijne, Marowijne, Saramacca, Coronie en Nickerie mee. De districten speelden eerst een competitie binnen een van de 4 regio’s. De regiowinnaars speelden de finaleronde in het Essedstadion. ‘De bedoeling van dit toernooi was om talenten te ontdekken, om zo meer vrouwen aan het voetballen te krijgen dan de 6 ploegen die nu aan de competitie meedoen. Dames die al in clubverband spelen, mochten niet meedoen aan het Interregionaaltoernooi. Dit initiatief was eenmalig en geen jaarlijks terugkerend evenement’, zegt Mankoe. ‘Wat wel gaat gebeuren, is dat we meerdere keren per jaar wedstrijden gaan organiseren in de districten, waarbij deze dames tegen elkaar kunnen uitkomen. Zo denken we aan wedstrijden in Nickerie in december’, geeft hij aan.
 
De SVB heeft gemeend dit jaar flink aan de basis van het vrouwenvoetbal te gaan werken en deze te verbreden. ‘Dit jaar hadden onze dames geen internationale verplichtingen, maar voor volgend jaar hebben we een U-17 en U-20 toernooi. De technisch directeur gaat nu na aan welk toernooi we prioriteit kunnen geven, of dat we eventueel aan beide zullen meedoen’, geeft Mankoe aan. Uiteindelijk moeten deze initiatieven resulteren in meer vrouwenvoetbalploegen die meedoen aan de competitie. ‘We hebben al gesprekken gevoerd met de ploegen die dichtbij Paramaribo zitten om mee te doen. Bijvoorbeeld Para en Saramacca. Ook met de andere districten willen we praten over hoe de dames bezig te houden, zodat ze in training kunnen blijven’, aldus Mankoe.

Copyright © 2016 SMEsport. Bij overname bronvermelding verplicht!

Lees 212 keer
Marsosur